ATT LÄGGA SIG I – FULT ELLER MEDMÄNSKLIGHET?

Jag har ett brinnande engagemang för relationsfrågor och därför också en förmåga att stundtals vilja slita av mig håret och skapa en livlig diskussion med min omgivning kring vad jag inte tycker är okej. Det är få saker som gör mig så provocerad som situationer när antingen mitt eller någon annans sällskap uppvisar en bristande respekt eller egenskaper gentemot den andra som inte är schyssta. I och med att jag bryr mig så pass mycket kring de här frågorna har jag också ganska lätt för att vilja lägga mig i andra människors relationer.

Att ”lägga sig i” i Sverige är dock fult och skamset. Du ska sköta ditt, och låta andra sköta sitt. Är det något du ser eller upplever som obekvämt eller stötande ska du hålla det för dig själv, för det är inte ditt problem. SÅ – TYPISKT. Ett exempel på en sådan här situation är ett mönster i dagens samhälle – när vi ser otrohet framför ögonen på oss, så ska vi låta det gå istället för att konfrontera. För att det inte är vårt problem. Det ska HYSCHAS något fruktansvärt om sådana här saker. Det är ingen tjänst att berätta för den utsatta – det är en tjänst att undanhålla information. Åter igen ”det man inte vet lider man inte av” syndromet. Det tycker jag är fel. Att konfrontera eller hänga ut någon som utsätter en annan människa för otrohet är inte att lägga sig i – det är ren jävla systerskap och medmänsklighet. För mig är tanken om att min omgivning går omkring med viktig information om min partner som dem inte låter nå mig, väldigt förnedrande och kränkande.

Igår såg jag något som fick min bägare att rinna över. Jag såg att en kille hade blivit tillsammans med sin flickvän igen. Detta efter att han först dumpat henne för att medverka i en dokusåpa. För att sedan ta tillbaka henne. För att sedan medverka i två produktioner till. Två program som går ut på att aktivt leta efter någon annan att ligga med. När han samtidigt, under tiden, öppet skriver i sina sociala medier att den här tjejen är kvinnan i hans liv. Han sitter och säger det i serien där han dejtar andra tjejer. På riktigt? Det värde han sätter på den här stackars tjejen för att prioritera kändisskap får det att vrida sig i magen på mig. Jag blev så förbannad när jag såg det här så jag la mig i. Jag skrev en kommentar under en bild på dem två där jag uttryckte hur illamående han gjorde mig som medverkar i dessa typer program för att bli känd när han redan har sin livs kärlek framför sig. Hur ont det gör i mig att hon ska behöva se det här på TV nu. Jag kan föreställa mig vilken tortyr det här är för henne. Jag kunde inte hålla mig. För det gjorde verkligen ont i mig att se hur han behandlat henne som en liten hund som ska sitta fint och vänta tills han är färdig med sin fame.

Såhär i efterhand kan jag tänka mig att jag blev extra provocerad för att jag också känner mig bortvald för något annat men samtidigt fått klart för mig att en framtid inte är omöjlig. Att den här tjejen och jag, på något sätt sitter i samma båt. Men hade mitt ex medverkat i typ ”The Bachelor” för att sedan vilja ha tillbaka mig är en sak säker. Då hade han kunnat fara långt åt helvete. Jag ryser av tanken. Reaktionerna efter min kommentar var blandade. Av mina manliga vänner fick jag höra att jag är en moralkärring som ska chilla ner och sluta bry mig. Att jag kan sitta och titta på men inte öppna munnen eller börja peka med fingret. Fokusera på mina egna problem istället, för att dem uppenbarligen är många. Om det ändå vore så enkelt. Jag är på riktigt så jävla trött på all skit jag konstant ser omkring mig i verkligheten eller på sociala medier, bland mina vänners ragg eller vad jag själv blir utsatt för. De påhopp jag fick rörde mig inte i ryggen – eftersom alla mina väninnor dunkade mig i ryggen och tyckte jag stått upp för någonting bra. Eftersom den här tjejen som jag stod upp för GILLADE min kommentar. Återigen – SYSTERSKAP.  Det hela slutade med att han tog bort bilden på dem två… Sorry, not sorry.

Vad tänker ni kring det här? Har man rätten att lägga mig i andra människors relationer eller är det bara fult? Och är det inte lite intressant att jag blir backad av tjejer i det här men sedd som psyko av killar i det här? För att klargöra – jag skulle aldrig gå in och peta på andras relationer när det kommer till hur många dagar i veckan man borde ses eller annat onödigt, men när det kommer till frågor där man ska visa sin partner respekt kommer jag stå upp för mina systrar på samma sätt som jag står upp för mig själv.

En tyckte om “8”

 1. Emma

  Oj detta är ett svårt ämne. Generellt håller jag verkligen med dig; vi svenskar är otroligt bra på hysch-hysch och vill nog oftare säga ifrån än vad vi gör. Jag tycker att det alltid är bra att ifrågasätta om något inte känns bra, och jag kan verkligen hålla med dig om att det vrider sig i magen när man hör om den här personens relation med tjejen. Jag själv hade aldrig kunnat vara med andra personer och leta efter kärlek/ligg, speciellt inte i TV (!), om jag älskade och brydde mig om en annan person. Älskar man en person som just nu inte är tillgänglig men som älskar en tillbaka anser jag att man ska 1. Avstå från andra, 2. Lösa situationen 3. Gå vidare, dvs. ‘sluta’ älska. Annars tror jag att man skadar och sårar alla inblandade, inklusive sig själv. Att han sedan vet om att hon kommer tillbaka, eftersom de uppenbarligen älskar varandra, och därmed tycker det är okej att ligga i TV är ju helt skevt. Så, ja jag tycker nog man gör rätt i att ifrågasätta så länge man gör det på rätt sätt. I slutändan är det ju trots allt deras val.

  Svara
 2. Frida

  Jag tycker gott att man kan rikta några väl valda ord till den som gör fel, så att personen tänker om. Speciellt när det gäller offentliga relationer som bör vara positiva föredömen. Den som blir dåligt behandlar behöver stöd och hjälp att inse det, även om det är tufft. Hur står man på sig i en relation om alla i ens omgivning tycker att man ska kunna ta vilken skit som helst?

  Men när det gäller otrohet så är jag kluven. Själv vill jag verkligen inte veta, om relationen i övrigt mår bra (vilket den kan göra). Så skvallra inte. Det kan finnas grupptryck, dåligt självförtroende eller helt enkelt dynamiska relationer till andra än partnern som ligger bakom. Der är dock viktigt att den som är otrogen inser att den inte är osynlig och att man ska kunna ta konsekvenserna när sanningen kommer fram.

  Svara
 3. Elin

  Ett tips är att ta bort ordet systerskap då det hänvisar till att det endast är killar som är otrogna och tjejer som ska stötta och hjälpa varandra. Så är det tyvärr inte, det händer nog oftare än man tror att tjejer är otrogna. Så för att undvika diskutioner kring det rekommenderar jag att du kanske byter ordval och skriver generellt att alla bör visa medmänsklighet och ställa upp för varandra i den situationen, oavsett vilket kön som är utsatt. Håller för övrigt med dig! You go girl

  Svara
 4. D

  Du har så extremt jävla rätt i det du skriver, och jag har mååååånga gånger tänkt exakt såhär. Jag skulle aldrig kunna med gott samvete gå omkring och veta att någon varit otrogen mot nån annan och sen bara låtsas som ingenting.. asen ska åka dit så det sjunger om det! ALLA människor har väl rätt att veta vem dom egentligen är tillsammans med?! Sen om man väljer att stanna eller lämna är en annan femma.. men man ska få veta! Folk som håller sånt hemligt är ryggradslösa, den dagen deras partner är otrogen skulle de väl själva vilja få reda på det? Aee, skönt att du lyfte det här ämnet, hoppas en och annan därute fått sig en tankeställare..
  Du är fantastisk, Sofia!

  Svara
  1. Sofia Öberg Post författare

   TACK! Shit vad glad jag blir för att vi är likadana när det kommer till att asen ska få hängas ut! Är alldeles för vanligt att människor ljuger för varandra överlag. Trött på skiten. Tack.

   Svara
 5. Amy

  Jag tycker absolut inte man kan kalla en sådan handling för att lägga sig i, snarare gör man en grym handling för att faktiskt ge den som blivit bedragen en ärlig chans att gå vidare i livet från någon som ändå inte uppskattar en. Grymt sofia!

  Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.